20 Mayıs 2013 Pazartesi

JailBreak Nedir ?

JailBreak Nedir ?

Son zamanların en çok tutulan akıllı telefonu iPhone’ un herkes tarafından bilinen güvenlik önlemleri vardır. Telefonun işletim sistemi olan iOS kullanıcı ve telefon sağlığını korumak için bazı önlemler almış ve iOS’un bazı nimetlerinden kullanıcılarını mahrum bırakmıştır. Tabi Apple tutkunları bu konuda bazı çözümler getirmiş ve JailBreak adlı işlemi oluşturmuşlardır.
 JailBreak, her Apple hastasının duyduğu ancak ne olduğunu bilmediği veya bildiği halde yapmakta çekindiği bir uygulamadır.


 Peki, JailBreak Nedir?

 JailBreak işlemini çoğu kişi, ücret karşılığında satılan uygulamaları ücretsiz olarak kullanabileceğin bir sistem olarak nitelendiriyor. Hâlbuki durum bundan tamamen farklıdır.
 Bu tür bir korsan uygulama için hazırlanmış olan uygulamalar JailBreak sisteminden yararlanarak hazırlanmıştır ancak JailBreak sisteminin illegal uygulama ile herhangi bir ilgili yoktur. Hatta JailBreak geliştiricilerinin çoğu bu tür korsan yazılım kullanımına karşı çıkmaktadırlar.
 JailBreak, Apple tarafından onaylanmayan uygulamalara ve iOS’ un sistem dosyalarına ulaşabilmek için geliştirilmiş olan bir sistemdir.

 JailBreak’ın Avantajları Nelerdir?

 JailBreak sayesinden sistem üzerinde birçok düzenleme yapabilmek mümkündür. En basitinden operatör adı yazan yere istediğinizi yazabilme veya cihazının bazı özelliklerini daha aktif kullanabilmek gibi.
 JailBreak sistemi ile güçlendirdiğiniz telefonunuzu aktif olarak kullanabilmeniz için kurulumdan hemen sonra Cydia denilen ve AppStore’a benzeyen bir uygulama marketi telefonunuza yüklenir. Cydia ile telefonunuzda düzenleme yapabilmek için tweak ismi verilen uygulamaları yüklemeniz gerekmektedir. Cydia marketinde çoğu yazılım ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmaktadır ancak ücretini verip satın alabileceğiniz uygulamalarda mevcuttur.

JailBreak’ın Dezavantajları Nelerdir?

 Tabi bu kadar esnek bir sistem haliyle mükemmel olamıyor. Bunun en önemli sebebi olarak ise karşımıza güvenlik sıkıntıları geliyor. Apple tarafından onay almayan uygulamaları JailBreaklı telefonunuzda kullanabildiğiniz için telefonunuzdaki bazı açıklardan yararlanarak telefonunuza zarar verilebiliyor.
 JailBreak sistemini kullanan telefonların bir diğer sıkıntısı ise şarj tüketimidir. JailBreak’ın aktif olarak kullanılabilmesi için arkada çalışması gereken uygulamalar, cihazın RAM tüketimini arttırdığı için cihazın şarj tüketimi de artacaktır.
 Ayrıca önceden JailBreak kullanmak illegal bir olay iken en son kazanılan davaya göre artık yasal bir durum oldu. Buna rağmen ülkemizde çoğu firmanın görüşleri ve davranışları farklıdır. Son olarak yurtdışı Apple firmalarına yöneltilen soru karşılığında alınan cevaplar ise bizleri şaşırttı doğrusu. JailBreak ile özgürleştirilmiş telefonlar garantiye yollandığında sıkıntı giderildikten sonra telefon fabrika ayarlarına alınıyor ve kullanıcıya tekrar gönderiliyor. Garanti süreniz ise kaldığı yerden devam ediyor tabi ki.
 Son olarak sizlere önereceğim sadece kırılmış uygulama için JailBreak yaptıracaksanız bence hiç yaptırmayın. Bu telefonunuzda güvenlik sıkıntısı yaratabilir. Ancak ben yinede özgür bir iOS istiyorum diyorsanız zaten sizi kimse tutamaz. J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder